Rakentava konflikti on huippuosaamista
”Jos kaikki organisaation ihmiset saisi puhaltamaan yhteen hiileen, olisi mahdollista hallita mitä tahansa alaa, millä tahansa markkinoilla, mitä tahansa kilpailua vastaan, milloin tahansa”
Näin esitteli johtamisasiantuntija Patrick Lencioni tiimityön syvimmän ytimen. Yritysten kannattaa vahvistaa varsin pienelle huomiolle jäänyttä tiimitaitoa, konfliktikyvykkyyttä, silloin kun yrityskulttuuri on hyvällä tolalla.
Amerikkalainen Lencioni lanseerasi jokin aika sitten rakentavan konfliktin käsitteen. Suomessa pyöriteltiin silmiä: rakentava konflikti? Kyse on tosiasioiden tunnistamisesta: hyvässä tiimissä on jäsenten roolitusten kautta sisäänrakennettuja konflikteja. Eri rooleissa olevien ihmisten tavoitteet ovat ristiriidassa keskenään. Päätöksiä on hankala tehdä! Vanha suomalainen sananlasku, jonka mukaan riidatonta rinnakkaiseloa on vain hautausmaalla, on täyttä totta.
Pois keinotekoisesta harmoniasta!
Työpaikalla konfliktin pelko näkyy keinotekoisena harmoniana. Kehitysehdotuksia ei uskalleta sanoa toisille suoraan, eikä palautetta uskalleta antaa tai pyytää. Kaikki on näennäisesti hyvin. Kuitenkin rakentava konflikti on juuri sitä, mitä kohti tulisi pyrkiä. Se laajentaa keskustelua ja ohjaa parempiin valintoihin ja ratkaisuihin. Yritysten johtoryhmät tai hallitukset ja erilaiset päätöksentekoelimet hyötyvät rakentavasta erimielisyydestä, joten konfliktikyvykkyyttä kannattaa treenata. Oleellista on tunnistaa kriittiset pelipaikat, joissa on arvokasta kaivaa eriävät mielipiteet esiin ja välitellä. Huipputiimi on äänekäs tiimi!
Tiedetään, tyytyväiset työntekijät tuovat yritykselle jopa 40 % enemmän liikevaihtoa kuin tyytymättömät. Toisaalta meillä vältetään konfliktia viimeiseen asti, mitä tulee kohtaamisiin kasvokkain. Meillä kulttuurisesti ja kansakuntana kompleksinen suhde erimielisyyksiin, riitaan, konfliktiin. Suomi on erittäin konsensushakuinen yhteiskunta - hyvässä ja pahassa. Meidät tunnetaan ja meihin luotetaan maailman poliittisilla areenoilla ja kriisipesäkkeissä sovunrakentajina ja konfliktienratkaisijoina. Tässä idän ja lännen välissä on vuosisadat tasapainoiltu kieli keskellä suuta. Olemme oppineet läksymme hyvin.
Miten kohdataan erilaisuutta?
Konfliktikyvykkyys on kovan luokan osaamista: siinä luodaan ennakkoon periaatteet, miten erimielisyyksissä toimitaan. Huonoa käytöstä ei sallita. Olosuhteita ei voi aina valita, mutta jokainen on sataprosenttisesti vastuussa omasta käytöksestään. Tämän pitäisi olla yhteistä, sanoitettua ja arjessa elettyä todellisuutta kaikille. Yrityksillä ei ole yksinkertaisesti varaa pilata henkilöstö- ja asiakaskokemustaan.
Tiimin vetäjä ja johtaja on tärkeällä paikalla: kannusta joukkoasi tuomaan eri mielipiteet esiin ja kiitä niistä. Sano, että eriävien mielipiteiden löytyminen on toivottavaa.
Teetä tiimiläisille omat DiSC- Konfliktiprofiilit, joka auttaa ymmärtämään itseä ja muiden erilaista tapaa reagoida kiireessä, stressaantuneena ja ristiriitatilanteissa.
Repivään konfliktiin omat parannuskeinot
Repivä konflikti on työyhteisön tila, jossa tarvitaan kiireesti ammattimaisen sovittelun apua. Repivät konfliktit aiheuttavat inhimillistä kärsimystä ja mielipahaa. Kun työyhteisökonflikti syntyy, tarvitaan usein työyhteisösovittelua ja työnohjauksellista sparria. On laskettu, että jopa 50-60 % menetetyistä työpäivistä voidaan katsoa aiheutuvaksi stressistä ja psyko-sosiaalisista syistä. Käytävillä jupistaan, eristäydytään, liittoudutaan, tulee sairaslomia ja työpahoinvointia.
Rakentakaa konfliktikyvykäs organisaatio!
Mikä auttaa rakentamaan konfliktikykyisen ja älykkään tiimin tai kokonaisen organisaation? Tiimin vetäjä ja johtaja on tärkeällä paikalla: kannusta joukkoasi tuomaan eri mielipiteet esiin ja kiitä niistä. Sano, että eriävien mielipiteiden löytyminen on toivottavaa. Teetä itsellesi ja tiimiläisillesi omat DiSC- konfliktiprofiilit, jotka auttavat ymmärtämään itseä ja muiden erilaista tapaa reagoida kiireessä, stressaantuneena ja ristiriitatilanteissa. Puhukaan näistä ääneen ja luokaa pelisäännöt. Lencionin sanoin: ”Ei taloudellinen tilanne. Ei strategia. Eivät tekniset valmiudet. Vaan tiimityö pysyy perimmäisenä kilpailuvalttina. Siksi, että se on niin voimallista, ja siksi, että se on niin harvinaista.” Tehkää te siitä totta!