Millainen ihmiskuva ohjaa johtamistekojasi?
Tapa johtaa nousee aina ihmiskäsityksestä. Jos tätä ei ymmärretä, käy niin, että johdetaan asioita, numeroita ja lukuja. Tällaista ihmiskäsitystä voisi kai syystä kutsua taylorilaiseksi tai mekanistiseksi ihmiskuvaksi: ihminen on tuotantokoneiston ja tuloksenteon osanen. Onneksi tällaiseen johtamiseen törmää valmentajana enää verrattain harvoin. Ja kun törmää, jää siitä surullinen ja mietteliäs olo pitkäksi aikaa.
Johtaja on olemassa muita varten
Ihmiskäsityksensä tiedostaminen on tärkeää siksi, että se vaikuttaa vääjäämättä työkavereihin, asiakkaisiin ja johtajaan itseensä. Tapa, jolla katson ja kohtelen toista ihmistä, on kriittinen yrityksen kasvutekijä tai kasvun jarruttaja. Ihmiskäsityksen juuret ovat syvällä yksilöhistoriassa: varhaisissa vuorovaikutussuhteissa, kasvatuksessa, ympäröivän kulttuurin arvostuksissa sekä ihmisissä, joiden kanssa kasvaa ammatillisesti. Kohtaamiset ovat jättäneet lähtemättömät jälkensä – niin hyvässä kuin pahassa. Asetunko muiden yläpuolelle, jolloin väheksyn muita? Vai painanko itseäni alas ja katson muita ylöspäin? Vai näenkö itseni ja muut realistisesti ja myönteisesti.
Flown ihmiskäsitys
Tässä läpivalaisu flowlaiseen ihmiskäsitykseen, joka toimii asiakastyömme kivijalkana: miltä kuulostaa? Mitä yhtäläisyyksiä tai erilaisuutta havaitset suhteessa omaan ihmiskäsitykseesi? Ensinnäkin, ihminen on ainutlaatuinen ja -kertainen: erilaisuuden kirjon lukema on tällä hetkellä n. 7 miljardia! Käyttäytymisprofiilit pysäyttävät jo monet työtiimit tämän tosiasian äärelle ja haastavat mukauttamaan omaa tekemistä tietoisemmin niin, että yhteistyö paranee. Ihminen on arvokas, mikä konkretisoituu kokijalleen mm. niin, että hänet ja hänen asiansa otetaan vakavasti ja häntä kuunnellaan aktiivisesti. Ihminen on 100% vastuussamoraalisena olentona omasta toiminnastaan; vastuu syntyy sillä hetkellä, kun tietoisuus asiasta alkaa. Toimijuus on aina ammattilaisella itsellään, eikä sitä vastuuta saa pakoilla.
Ihminen on sosiaalinen olento, joka herää eloon psykologisesti turvallisessa ympäristössä ja rikastavassa vuorovaikutuksessa. Ihminen on rationaalinen, jonka kyky ajatella, argumentoida ja kommunikoida ovat korkeita kognitiivisia taitoja. Ihminen on emotionaalinen, jolloin tunteet tarjoavat kanavan itsetuntemukseen ja parempaan itsesäätelyyn, peilisolujen johdosta tunteet tarttuvat ihmisestä ihmiseen. Tunteilla ei ole moraaliarvoa, mutta tunteista seuraavilla teoilla on!
Ihmisen henkisyys/hengellisyys elää meissä vahvana: kaipaamme elämällemme syvää tarkoitusta ja mielekkyyttä. Lisäksi luottamuksellisessa ilmapiirissä ihmisessä piilevä luova puoli herää eloon, epäonnistumisen pelko tai kasvojen menettämiseen liittyvä häpeä sitä sammuta.
Yhteinen ymmärrys synnyttää selkeää johtamista
Ihmiskäsityksellä on väliä. Mekanistinen tai työntekijöistä tehot irti ottava työkulttuuri voi tuottaa tulosta jonkin aikaa, mutta pitkäjänteisen kasvun perusta ja todellinen kilpailuetu on arvostava ja ihmisen potentiaalin tunnistava ihmisyys. Ei ole siis mikään ihme, että tämän sisäistäneet yritykset ja organisaatiot menestyvät hyvin! Kun seuraavan kerran määrittelette yrityksenne lähijohtamisen mallia, malttakaa pysähtyä keskustelemaan ihmiskäsityksestä. Se, jos mikä, on älykästä bisnestä!